shiller.dk                

 

Komponist

 

 

Lars Shiller komponerer musik for alle besætninger For soloinstrumenter og solister, for ensembler og sangkor for bigband og symfoniorkester.

Det være sig til musikdramatiske forløb og teaterforestillinger, til koncerter, højtider og festlige lejligheder, til dans, til børn og til undervisning (didaktisk musik)

Efter fem års uddannelse på Københavns Universitet, Musikvidenskab, begyndte Shiller sin professionelle karriere i 1975 med at blive hyret til Solvognens Teatertrup som pianist og komponist. I 1980 modtog han og Solvognen kulturministeriets store musikpris for forestillingen ”Det Hvide Slot”. 

Herefter huskomponist på Husets Teater til forestillinger af bl.a. forfatterne Jesper Jensen og Ivan Malinovski. Samarbejder på Radio og i TV med Lisbet Dahl, Jesper Christensen, Per Pallesen, instruktøren Michael Fock, samt Helle Ryslinge og Anne Marie Helger, som han også drager på turneer med.

 I 1989 bliver han bedt om at medvirke på Jytte Abildstrøms Teater. Det bliver et langvarigt engagement som komponist, musiker, idémand, forfatter og spiller og fører til en lang række

forestillinger, f.eks. ”Mors dag”, der genopsættes 5 gange, ”Skærmydsler” der nu skal genopsættes for fjerde gang og ”De Underjordiske”, der har spillet 16 sæsoner og stadig er på plakaten og dermed er den mest spillede danske familieforestilling. Daimi, Lone Kellerman, Edith Guillaume, Peter Mygind, Dario, Jesper Klein, Christian Sievert og Lelo Nika er blandt kollegerne og samarbejdet med flere af dem breder sig også udenfor teatret.

Undervejs har Shiller undervist på folkeskoler, højskoler, efterskoler samt private elever. Her har udgangspunktet altid været indlæring via individets personlige evner og interesser. Den mangeårige erfaring herfra har resulteret i en undervisningsteknik for musiklærere, samt forelæsninger om musikpædagogik og underviserens ansvar for fremtidens musikopfattelse. 

Lars Shillers musik er hverken mainstream eller for en smal musikelite. Han skriver enten frie refleksioner over nuet eller mere bundne værker med en bestemt dedikation.  Musikkens facetterede væsen og utallige anvendelsesmuligheder er inspirationen, når kompositionerne bliver til. Nogle vanskelige og utilgængelige, andre vellydende og minimalistiske. Shillers forcer er hans alsidige brug af musikalske stilarter og kompositionsteknikker og evnen til at få det komplicerede til at blive let tilgængeligt. Dette giver en god basis for en perfekt syntese mellem levende musik og andre kunstarter: skuespil, dans, videofilm og installationskunst.